fbpx

Инвеститорите не се притесняват от разпад на еврозоната

Показателят EBI – Euro Breakup Index, който измерва вероятността за разпад на еврозоната, се понижи през октомври до 6,38%. През септември той беше 6,5%, а дъното от 6,32% удари през април 2018-а година.

Това означава, че малко над 6% от анкетираните над 1000 инвеститори се опасяват от разпад на еврозоната през следващите 12 месеца, сочи проучване на компанията Sentix, цитирано от БНР.

Анализаторите подчертават, че инвеститорските притеснения за целостта на еврозоната са отслабнали в края на управленския мандат на председателя на ЕЦБ Марио Драги близо до рекордно дъно и показват колко сериозно се е променила ситуацията от 2012-а година насам.

Преди 7 години банката беше изправена пред много сериозни съмнения за целостта на еврото.

Агенция Sentix припомня, че мандатът на Марио Драги беше доминиран от борбата за стабилност на еврозоната. Той ще остане в историята на ЕЦБ с думите си от средата на 2012-а година, че „ще направи всичко възможно, за да запази еврото и еврозоната заедно“.

Драги вече предаде щафетата на Кристин Лагард, която управляваше Международния валутен фонд. Там тя успя да допринесе за справяне с гръцката дългова криза. Затова сега се очаква да бъде приета с доверие от инвеститорите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"