fbpx

Фиат и Пежо се сливат, стават четвърти по големина в света

пежо емблема, сливане с фиат

Фиат Крайслер (Fiat Chrysler) и собственикът на Пежо (Peugeot) PSA обявиха, че тяхното сливане ще създаде четвъртия по големина автомобилен производител в света, съобщи Ройтерс.

Управителните съвети на двете групи инструктираха своите екипи да приключат преговорите и да сключат обвързващ меморандум за разбирателство през следващите седмици, се казва в съвместно изявление на компаниите.

Фиат Крайслер ще получи 50% дял в PSA, френската компания – също толкова във Фиат.

Бордът на бъдещия гигант, който ще е базиран в Холандия,  ще се ръководи от Джон Елкан, сега председател на управителния съвет на Фиат Крайслер. Новият изпълнителен директор ще е Карлос Таварес, който сега ръководи Пежо.

Фиат Крайслер (Fiat Chrysler)  емблема
Фиат Крайслер (Fiat Chrysler) и на Пежо (Peugeot) PSA обявиха, че тяхното сливане ще създаде четвъртия по големина автомобилен производител в света.

Очаква се сливането на двете компании да спести годишно 3.7 млрд. евро разходи. В съобщението се казва, че няма да бъдат закривани заводи.

Фиат Крайслер ще плати на акционерите си общо 5.5 млрд. евро (6,1 милиарда долара) дивидент и ще прехвърли акции от поделението Comau, специализирано в автоматизация на производството. Пежо пък ще раздаде на акционерите си своя дял от 46% в производителя на авточасти Faurecia.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"