fbpx

Разпределят 1 млн. лева между фирми, които изкупуват български череши

1 млн. лв. отпусна Управителният съвет на ДФ „Земеделие” стимул за реализацията на български череши през предстоящата изкупна кампания.

Средства ще получат преработвателните предприятия, а субсидията покрива част от разходите по изкупуването,  транспорта и преработката на реколтата.

Ще се предоставят до 50 лв. на тон за предприятия, които са повишили изкупените количества с 30% спрямо 2019 г. Обемите трябва да са били над 20 тона.

За да получат от държавната помощ, е необходимо предприятията да отчетат с фактури закупените количества български череши пред ДФ „Земеделие“.

Те трябва да са произведени от стопани, които са участвали по схемата за обвързано подпомагане за Кампания 2019 и са били допустими за подпомагане.

Други изисквания към преработвателите е да са регистрирани по чл. 12 от Закона за храните и да са вписани в публичния регистър на БАБХ.

Площите с череши в България вероятно ще надхвърлят 14 000 хектара през 2020 г. По данни на агростатистиката през 2019 г. страната е произвела близо 55 000 тона череши.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"