fbpx

Надежда за възстановяване повиши фондовите индекси

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 затвори с повишение от 1,08% в 348,92 пункта, отбелязвайки най-високо ниво от 9-и март насам.

Възходящото движение се дължи основно на рязкото повишение с близо 7% на акциите от туристическия сектор. Надеждите за възстановяване на туризма стават все по-реални, след като стана ясно, че Испания и Германия ще отслабят ограниченията за пътуване.

Европейските борси приключиха търговията във вторник в 11-седмичен връх благодарение на рязко поскъпване на акциите на пътническите агенции и на компаниите за развлечения, след като страните на Стария континент започнаха постепенно да отварят след повече от два месеца на строги карантинни мерки, съобщи БНР.

Акциите на IAG, която притежава British Airways, скочиха с 22,54%, на нискотарифната авиокомпания EasyJet – с 19% и на туристическата агенция TUI – с цели 52%.

Това помогна за нарастване на британския фондов индекс FTSE100 с 1,24% след вчерашния неработен ден за Лондонската борса заради пролетна банкова ваканция в Обединеното кралство.

Силен ръст с 22,5% отбелязаха и акциите на испанския авиопревозвач International Consolidated Airlines Group, а акциите на InterContinental Hotels поскъпнаха с 9,26%. Това допринесе за ръст на испанския фондов индекс Ibex-35 с 2,15%.

Американските фондови индекси активно се повишават по време на търговията във вторник, като S&P 500 надхвърля 3000 пункта за първи път от 5 март поради оптимизъм около откриването на ваксина срещу коронавирус и възстановяване на бизнес активността, съобщи Ройтерс.

Индексът Dow Jones се повиши с 2,50% до 25.077.12 пункта, S&P 500 добави 1,76% до 3,007.36 пункта, а Nasdaq се повиши с 0,85% до 9,403.65 пункта.

Всички 11 индустриални подиндекса на S&P се търгуват на положителна територия, докато индексите на финансови, промишлени и енергийни компании скочиха с над 3%.

Акциите на Novavax Inc поскъпнаха с 13.4%, след като съобщиха, че компанията се присъедини към надпреварата за тестване на коронавирусна ваксина и регистрира първите участници.

Merck & Co Inc добави 2%, тъй като компанията обяви, че планира да разработи две отделни ваксини.

Въпреки това, безработицата в САЩ, която нарасна над 14%, и макроикономическите данни, показващи дълбока рецесия, пречат на дългосрочния оптимизъм.

 „Бизнес циклите не приключват само за два до три месеца – но това е включено в цената на някои сектори. Ще бъде много бавно “, каза Патрик Фруззети от групата на Rosenau.

Акциите в туристическия сектор се увеличиха повече от останалите, засегнати от мерките за борба с епидемията. Индексът S&P 1500 се повиши с 10.3%, докато акциите на операторите за круизи, включително Carnival Corp, поскъпнаха с над 12%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"