fbpx

Гърция обяви, че вече е най-важният газов хъб в Югоизточна Европа

Трансадриатическия газопровод (TAP)

Гърция се превърна в най-важния хъб в Югоизточна Европа за пренос на газ, който идва от източници, различни от Русия. Това е обявил гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костис Хацидакис по повод откриването на Трансадриатическия газопровод, съобщава Euractiv.bg.

Министърът приветства завършването на газопровода и обяви, че страната ще започне да получава газ от Азербайджан до края на годината. Хацидакис допълва, че ТАП заедно с други проекти като интерконектора с България и терминала за втечнен газ в Александруполис, ще направят страната му най-важният транзитен хъб за пренос на алтернативен на руския природен газ в тази част на Европа.

Гръцкият оператор на газопреносната система на страна DESFA, която е основната гръцка публична газова компания, сега е разделена на две части – търговска и инфраструктурна компания. Компанията е обявена за продажба през следващите месеци.

Това е исторически момент както за гръцкия, така и за регионалния енергиен пазар, тъй като Националната газова система е свързана с един от най-големите пазари на газ в Европа – този на Италия. Свързан е със Северна Европа чрез Швейцария и Германия, като надгражда ролята на Гърция в регионалния енергиен пейзаж”, се казва в позицията на DESFA при стартирането на Трансадриатическия газопровод (ТАП).

Компанията потвърждава, че връзката на ТАП с гръцката преносна система за природен газ е завършена, което позволява незабавното снабдяване и прехвърляне на допълнителни количества газ на гръцкия пазар, за да отговори на нарастващото вътрешно търсене.

По време на гръцката икономическа среща на върха, провела се на 3 декември, управляващият директор на ТАП Лука Шипати заяви, че през 2021 г. ще бъде извършен пазарен тест за удвояване на транспортния капацитет на тръбопровода до 20 милиарда кубически метра годишно.

По думите му, първоначалните количества от 10 млрд. куб.м. газ по ТАП ще задоволят около една трета от търсенето на газ в България, както и една четвърт от гръцкото и около 12 % от италианското търсене на газ.

Проблем за България в момента е, че и заради коронакризата се бави строежът на интерконектора с Гърция.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"