fbpx

Азербайджанският газ за Европа ще се забави

Трансадриатическия газопровод (TAP)

Природният газ от азербайджанско находище Шах Дениз няма да пристигне в Европа до октомври 2020 г. Причина е забавяне в изграждането на италианския участък от Трансадриатическия газопровод (TAP), който ще осигури на Европа азербайджански газ, съобщи зо Reuters, ръководителят на Трансанадолския консорциум за газопровод (TANAP) Салтюк Дюзойл.

Газопроводът е с дължината 1850 км и трябва да транспортира газ от Шах Дениз до Турция през Грузия. Той ще бъде свързан на границата с Гърция с тръбопровода TAP, което ще позволи доставката на азербайджански газ в Европа.

Проектът трябваше да бъде завършен до началото на 2020 г., но Дюзойл съобщи, че консорциумът TAP е изправен пред „някои технически затруднения, както и други нетехнически проблеми, които са повлияли на процеса на строителство“.

Според Дюзойл, ако тръбопроводната система не е готова за експлоатация до 1 юли 2020 г., консорциумът има право да представи финансови изисквания към азербайджанската компания за газоснабдяване.

Разширяването на Южния газов коридор е важна стъпка за страните от Европейския съюз и ще намали зависимостта на Европа от съществуващите газови източници, главно от Русия.

Изграждането на TANAP приключи миналата година и първите търговски доставки на газ в Турция започнаха през юли 2018 г., въпреки че проектът TAP, в който участваха британската петролна компания BP, италианската Snam и испанската Enagas, имаше известни закъснения в строителството поради екологични проблеми.

Дюзойл заяви още, че обемът газ, доставен в Турция, ще бъде постепенно увеличен до 5,7 милиарда кубически метра през 2021 г. от 1,9 милиарда кубически метра през 2019 г.

Според него до 2026 г. капацитетът на тръбопровода може да бъде увеличен до 31 милиарда кубически метра поради изграждането на допълнителни компресорни станции.

За 15 години акционерите на TANAP ще получат годишна възвращаемост от 1,45 милиарда долара. Акционери са азербайджанската държавна петролна компания SOCAR (51%), турската Botas (30%), британската BP (12%) и SOCAR Turkey (7%).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"