fbpx

Кристин Лагард пое кормилото на Европейската централна банка

кристин лагард

Френската юристка Кристин Лагард днес официално встъпва в длъжност като гуверньор на Европейската централна банка (ЕЦБ) и в продължение на 8 години ще управлява финансовата институция.

Тя сменя на този пост италианеца Марио Драги, който ще остане в историята на световните финанси с усилията си да спаси еврото и задържи еврозоната цяла на всяка цена.

Лагард има сериозен опит във финансовата сфера, беше финансов министър на Франция и два мандата ръководеше Международния валутен фонд. След нея високия пост зае българският икономист Кристалина Георгиева.

С първите си изявления Кристин Лагард повтори позицията на Марио Драги, че силни икономики каквито са немската и холанската трябва да правят повече инвестиции, което би било сериозен отпор срещу задаващата се криза.

Веднага, след като новият управител зае поста, ЕЦБ подновява програмата за изкупуване на дългови книжа по 20 милиарда евро месечно. Това е част от  стимулите, които трябва да превъзмогнат слабия растеж.

Тепърва Лагард ще убеждава колегите си от Управителния съвет на институцията, които не одобряват изключително ниските лихви, включително отрицателните стойности по банковите депозити.

В УС на ЕЦБ влизат членовете на Изпълнителния съвет и управителите на националните централни банки на държавите от Еврозоната.

Кристин Лагард е завършила Сорбоната и има сериозна политическа кариера. Досега обаче ЕЦБ се е ръководела от икономисти, което подхранва съмненията на нейните критици.

На тях отговаря бившият заместник министър на финансите на Германия Йорг Асмусен: „Може би тя не е икономист с възгледи за паричната политика, но е дипломат, който се придържа към тях“.

Базираната във Франкфурт Европейска централна банка е основана през 1998 г. с подписването на Договора от Амстердам. Тя е фактическият наследник на Европейския паричен институт. Тогава Управителният съвет определя ценовата стабилност като инфлацията под, но близо до 2% в средносрочен план и увеличение на потребителските цени до 2% на годишна база.

ЕЦБ емитира еврото, следи за нормалното функциониране на платежните системи, осъществява паричната политика на Европейския съюз и има правомощия да взема независими решения за тази политика.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"