fbpx

Руска компания изгради „Турски поток“ в Сърбия, почва и в България

Руската компания IDC (Infrastructure Development and Construction), която беше главен изпълнител на „Турски поток“ през Сърбия, ще строи българския участък от газопровода.

Разрешението е дадено от саудитския консорциум Arkad, с който „Булгартрансгаз” е подписал договор за 1,1 милиарда евро, съобщи БГНЕС.

Неотдавна ръководителят на „Сърбиягаз” Душан Баятович заяви, че компаниите, изградили сръбския участък на „Турски поток”, могат да помогнат на България, за да завърши работата възможно най-скоро.

IDC ще изгради над 100 километра газопровод от границата със Сърбия през територията на България.

Ще се използват машините и част от работниците, с които е построен „Турски поток” през Сърбия. Те ще подготвят терена, ще монтират и заваряват тръбите на газопровода.

Договорът с изпълнителите вече е подписан и работата трябва да започне през март.

Изграждането на трасето през България е разделено между пет подизпълнители, които трябва да завършат построяването на две компресорни станции в България.

Участъкът на главния газопровод от България до унгарската граница, който ще доставя руски газ от Турски поток, е проектиран от италианско-сръбския консорциум „Saipem-Srbijagas”.

Сърбия има да приключи изграждането на компресорната станция на границата с Унгария, където продължава „Турски поток”.

Първият 11-километров участък от „Турски поток“ през територията на България вече е завършен от местна компания, а проектът е на стойност 14,2 милиона евро.

Очаква се строителството на втория участък да бъде приключено до есента.

През май 2017 г. руският „Газпром” започна изграждането на „Турски поток” чрез полагане на 930-километров тръбопровод под Черно море до турското крайбрежие.

Друга част от тръбопровода, по който ще се доставя газ за Южна и Югоизточна Европа, е дълъг 180 километра и ще преминава през турска територия до границата със съседните страни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"