fbpx

Отхвърлиха 90% от проектите за занаяти, били „къщи за гости“

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция отхвърли по-голямата част от подадените проекти по подмярка 6.4.1  „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

От постъпилите 29 проекта за занаяти 25 са преминали до оценка за административно съответствие и допустимост, а 4 не получават минималния брой точки за класиране.

От 25-те проекта до следващия етап на разглеждане – техническа и финансова оценка, достигат само два. Оценителната комисия е преценила, че 14 от тях не съответстват на целите, заложени в процедурата.

Те предвиждат строително-монтажни дейности за обекти, които предполагат използването им с туристическа цел като къщи за гости или за лично ползване от собствениците.

От останалите 9 проекта 7 са отхвърлени на други основания, а по още 2 се извършват допълнителни проверки. 

На интернет страницата на ДФ „Земеделие“ е публикуван списък с проектите, които не преминават на следващ етап – техническа и финансова оценка.

Фондът ще изпрати уведомителни писма до кандидатите, чиито проектни предложения попадат в списъка.

В едноседмичен срок след получаването им, кандидатите могат да подадат възраженията си пред изпълнителния директор на Фонда Васил Грудев.

След приключване на процедурата по обжалване, ще бъде извършена техническа и финансова оценка.

През настоящия програмен период 2014 – 2020 г. финансирането на къщи за гости със средства от ЕС е недопустимо.

Къщите за гости се превърнаха в нарицателно за лоши практики.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"