fbpx

Значително свиване на германската икономика до юни, прогнозира Бундесбанк

Германската икономика ще претърпи значително свиване през второто тримесечие, въпреки облекчаването на най-строгите рестриктивни мерки, въведени за справяне с коронавирусната епидемия.

Това пише в месечния икономически доклад на Бундесбанк, публикуван в понеделник.

Основната част от европейските държави оставят карантина за три месеца, като постепенно се връщат към нормалния си живот. Въпреки това, много икономисти смятат, че възстановяването ще бъде прекъснато и несигурно, сигнализирайки за дългосрочните ефекти от пандемията.

„Въпреки предприетите мерки за смекчаване, социалният и икономически живот в Германия все още е много далеч от онова, което преди се считаше за нормално. Съществуващите икономически показатели съответно рисуват мрачна картина, се казва още в доклада, цитиран от Ройтерс.

За първите три месеца на годината германската икономика се сви с 2,2% в сравнение с предходното тримесечие, което е най-много от 2009 г. Бундесбанк предупреди, че през второто тримесечие БВП ще бъде „значително по-нисък“.

Въпреки че премахването на ограниченията ще подпомогне икономиката, централната банка посочва, че някои мерки вероятно ще останат в сила за по-дълъг период от време. Също така е възможно и предпазливостта на потребителите да продължи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"