fbpx

Градинарите представят документи за продажби до 31 януари

Градинарите, които са кандидатствали за субсидии по схемата за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци, трябва да предоставят документи за произведени и продадени количества.

Декларациите, които са по образец, се подават от 2 до 31 януари 2020 г. Те са придружени с документи, които доказват минимални добиви и реализация на произведената продукция.

Ако няма доказателства, фермерите няма да получат финансова помощ, уточнява фонд „Земеделие“, цитиран от БНР.

Утвърденият образец на електронен опис на документите, доказващи реализацията на произведената продукция, е достъпен за изтегляне и попълване на сайта на фонда. На същото място е публикувана и Инструкция за попълване.

За да получават субсидиите, всяка година през последните три, градинарите доказват с фактури, че са произвели и продали определени количества плодове и зеленчуци.

Минималните количества реализирана продукция са определени от агроведомството.

Идеята е да бъдат подкрепени само фермерите, които работят на светло според изискванията на данъчното законодателство, а не да се финансират непроизведени, но декларирани количества.

Въпреки изискването за финансови документи, градинарите се съмняват, че злоупотребите продължават с представяне на фалшиви фактури.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"