fbpx

Граждани от трети страни влизат в ЕС по списък на „сигурните държави“

Страните от ЕС продължават подготовката на общ списък на „сигурните“ чужди държави, чиито граждани да бъдат допускани през външните европейски граници от началото на следващия месец. Това съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Списъкът ще бъде основан на ясни показатели и на данни от Световната здравна организация.

Според ЕК „сигурни“ ще бъдат онези държави по света, където епидемичната обстановка е сходна с положението в ЕС или по-добра.

Документът ще бъде постоянно допълван и от него ще отпадат „сигурни“ държави, където епидемичната обстановка се е влошила.

Дори на граждани от „сигурни“ държави ще бъде отказван достъп до ЕС, когато се прецени, че създават заплаха за общественото здраве.

Препоръката на ЕК за отваряне на границите към страните от Западните Балкани от 1 юли бе свързана не само с развитието на пандемията от Ковид-19, но и с близките връзки с региона.

Решението за съдържанието на списъка ще бъде на държавите от ЕС. Очаква се то да бъде взето до 1 юли и да отчита най-новите данни.

По-рано този месец ЕК представи препоръки за преминаването на европейските граници, затворени в средата на март като мярка срещу пандемията.

Все още не е възможно преминаването на външните граници да се възстанови напълно заради различната епидемична обстановка по света.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"