fbpx

САЩ смята, че Huawei и Hikvision се контролират от китайски военни

Администрацията на Тръмп стигна до заключението, че водещите китайски компании, включително производителят на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies и Hikvision, който е специализиран във видеонаблюдението, са собственост или контролирани от китайските военни.

Такъв извод може да доведе до въвеждането на нови финансови санкции в САЩ.

Миналата година Вашингтон постави Huawei и Hikvision в черния списък по съображения за национална сигурност и започна международна кампания за убеждаване на съюзниците да изключат Huawei от 5G мрежи.

Министерството на отбраната включва и компании като China Mobile Communications Group, China Telecommunications Corp и производителя на въздухоплавателни средства за авиацията в Китай.

Според закон от 1999 г. се изисква да се поддържа списък на китайските военни компании, опериращи в Съединените щати, включително компании, „притежавани или контролирани“ от Народната освободителна армия на Китай, които предоставят търговски услуги, производство или износ.

Поставянето в списъка не води до санкции, но президентът може да ги въведе. Те могат да включват пълно блокиране на имуществото на такива компании.

Huawei, China Mobile, China Telecom, AVIC и китайското посолство във Вашингтон не отговориха на исканията за коментар, съобщи Ройтерс.

Hikvision от своя страна нарече твърденията „неоснователни“, като отбелязва, че не е „китайска военна компания“, никога не е участвал във военни изследвания и разработки и е готов да работи с правителството на САЩ за разрешаването на този въпрос.

Белият дом не даде коментар дали ще наложи санкции срещу изброените компании. Въпреки това, висш служител на администрацията заяви, че списъкът може да се разглежда като „полезен инструмент за правителството на САЩ, компаниите, инвеститорите, академичните институции и партньорите да извършат цялостна оценка на връзките си с тези организации, особено след като списъкът се разширява“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"