fbpx

21% от икономиката в плен на сивия сектор

Сивият сектор у нас генерира около 23 млрд. лева, което е почти 21% от цялата икономика на страната. Това показват данните на КНСБ, представени на специална конференция, в която участваха също и министрите на финансите Владислав Горанов и на социалната политика Деница Сачева. Форумът е организиран от КНСБ.

Най-тежка е ситуацията с масовото осигуряване на минимална работна заплата. Всяка майка, която е осигурявана на подобно трудово възнаграждение, губи около 4800 лева за периода на майчинство. Секторите с най-висок процент на сива икономика остават строителството и автосервизите.

„Сивите обороти трябва постоянно да бъдат на вниманието на приходните администрации. Затова правителството от лятото на 2018 г. е започнало нов проект за пълно обхващане на оборотите във всички сфери на икономиката. Този проект е по-известен като „дебат по Наредба номер 18“, каза министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БНТ.

Според министъра на труда и социалната политика Деница Сачева истинската битка преминава през това всеки един български гражданин да има нетърпимост към сивата икономика. В България делът на лицата с недекларирана заетост е под средното европейски равнище – 15,9 процента, на фона на 16,3 на сто за Европа.

Усилията трябва да бъдат насочени и към това да се погледнат какви са истинските причини за сивата икономика.По думите ѝ една от причините е липсата на данъчен морал.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"