fbpx

Изнасяме по-малко жито и повече ечемик

През пристанището във Варна са изнесени 5,5 хил. тона ечемик в периода 11 – 17 ноември 2019 г. Товари с пшеница и рапица не са преминавали, сочи анализ на земеделското министерство.

От началото на пазарната 2019/20 година до момента, износът на хлебно зърно през порта се свива с 11,2% на годишна база, докато при ечемика и рапицата се отчита ръст съответно със 79,3% и 7,3%.

През последните няколко години Пристанище Варна формира около 50% от общия експорт на пшеница и царевица и около 30% от този на ечемик, слънчоглед и рапица.

До момента не е осъществен износ на пшеница, ечемик и рапица през пристанището в Бургас, опериращо на терминал Бургас – Изток 1.

През последната седмица през Варна са изнесени 17,3 хил. тона царевица, вследствие на което общо преминалото количество със зърнената култура от началото на пазарната година до момента на практика се изравнява с отчетеното по същото време на миналия сезон. При експорта на слънчоглед през порта се наблюдава леко изоставане.

Към 17 ноември т.г. няма износ на царевица и слънчоглед през „Пристанище Бургас“ ЕАД.

От началото на юли 2019 г. до сега не е регистриран внос на зърнени и

маслодайни култури през двата пристанищни терминали във Варна и Бургас.

Към 13 ноември 2019 г. се отчита леко повишение на средните изкупни цени на царевицата, пшеницата, слънчогледа и ечемика, в рамките на 0,8% – 3,3% на седмична база. Рапицата продължава да се изкупува на същото ниво като през предходната седмица – 680 лв. за тон без ДДС.

В момента хлебна пшеница се търгува по 308 лв. за тон без ДДС, слънчогледът – по 569 лв., царевицата – 263 лв., ечемикът – 280 лв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"