fbpx

64 камиона са блокирани в снега, не са спазили ограниченията

На магистрала „Хемус“ има 64 тежкотоварни камиони, които са забуксували в снега, защото не са спазили разпорежданията на Пътна полиция и са навлезли без добро оборудване.

Това съобщи инж. Евгени Генчев, директор на „Техническата дирекция“ на пътноподдържащата фирма „Автомагистрали“ ЕАД.

Първият забуксувал е блокирал след себе си останалите и в момента всички стоят на „Хемус“ при „Витиня“. Те ще тръгнат, след като намалее интензивността на валежа.

Освен силният снеговалеж, сериозни проблеми създават водачите на тежкотоварни автомобили, които не спазваха ограниченията, въведени от Агенция „Пътна инфраструктура“, заяви инж. Иван Досев, член на УС на АПИ.

Агенцията се опита вчера да ограничи движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, за да може да се почистят републиканските пътища.

Шофьорите да изпълняват стриктно разпорежданията на Пътна полиция и да спазват временните ограничения за движение, въведени по републиканските пътища поради обилните снеговалежи и силния вятър. За това призоваха от АПИ и Пътна полиция.

В последните 24 часа на терен са били 180 машини и 240 работници, изразходвани са 2000 т сол и 32  т калциев двухлорид за обработване на настилките на автомагистралите.

Началникът на Националния координационен център за безопасно движение по пътищата главен инспектор Владислав Павликянов съобщи, че по молба на българската страна е спряно движението на тежкотоварни автомобили на румънска територия при ГКПП Дунав мост –  Русе и ГКПП Дунав мост – Видин. 

Той  призова шофьорите, ако предприемат пътуване, това да е в наложителни случаи и превозните средства да са оборудвани с вериги.

И да спазват ограниченията, защото в противен случай има сериозна санкция – 1000 лв. е глобата и три месеца лишаване от правоуправление.

Основните направления са проходими при зимни условия за моторните превозни средства до 12 тона. Настилките на главните пътища са добре почистени и обработени, с изключение на област Разград и високопланинските проходи „Петрохан“, „Република“, „Шипка“ и „Троянски“, които са затворени за движение за всички автомобили.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"