fbpx

Чрез сателит ще хващат некоректни земеделски стопани

Ще бъде въведена нова Система за наблюдение и контрол на земеделските площи. Тя ще бъде тествана тази година, съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев по време на Осмата Национална среща на земеделските производители в к.к. Златни пясъци.

Чрез новата система за мониторинг ще бъдат хванати всички некоректни земеделски стопани, които заявяват площи за подпомагане без да ги обработват.

Това ще даде верен поглед върху използването на площите и развитието  на културите, както и възможност за повишаване на контрола при  разходване на средствата от ЕС и от националния бюджет.

България е една от 6-те страни в ЕС, които пилотно се присъединяват към системата Коперник още тази година.

Между 5-10 % от заявените площи през тази кампания ще попаднат в тестовата извадка за мониторинг.

Наблюдението на площите ще започне от март и ще продължи до края на септември. Системата ще използва заснемания от сателитната система на ЕК – Коперник, които държавите членки ще ползват безвъзмездно. Намерението е от следващата година да бъдат обхванати всички площи.

Миналата година ДФ „Земеделие“ увеличи проверките на място от 5 на 50 %. От общо проверените 220 070 дка, нарушения са установени при 20 102 дка, което е близо 10%.

Най-големите разминавания има в сектор ”плодове и зеленчуци”. Най-много са нарушенията в област Пловдив, където некоректно са заявени 5 390 дка. На второ място в негативната класация се нареди област Хасковско, където са установени 5 236 дка с несъществуващи плодове и зеленчуци. В Плевенско най-много фалшиви насаждения има при доматите – 2 187,4 дка.  




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"