fbpx

Китай сваля мита за 75 млрд. долара американски внос

Китай ще намали наполовина допълнителните мина за внос от САЩ след първата фаза на търговска сделка между двете най-големи икономики в света.

Анализаторите приеха това съобщение като опит на органите на КНР да подобрят настроението на участниците в икономическа дейност заради разрастващата се епидемия от коронавирус.

Заболяването, което уби повече от 560 души досега, болезнено удари пазарите, веригите за доставка и свали настроението на инвеститорите.

Китайското министерство на финансите заяви, че от 14 февруари, допълнителните тарифи за редица стоки от Съединените щати ще бъдат намалени от 10 на 5% и от 5 на 2,5%.

Министерството на финансите не посочи стоките, които ще бъдат с намалени тарифи. Известно е само, че те са част от група с обща стойност 75 милиарда долара, за която Китай въведе допълнителни тарифи от 5% до 10% на 1 септември 2019 г.

Засегнати бяха прясна морска храна, домашни птици и соя. Митата се прилагат и за артикули като волфрамови лампи за научни и медицински цели, както и за някои видове въздухоплавателни средства.

Този ход е насочен към „насърчаване на здравословното и стабилно развитие на икономическите и търговските отношения между Китай и САЩ, обясняват властите.

САЩ и Китай през януари подписаха частична сделка, която намали напрежението в търговската им война, а Пекин се съгласи да закупи за допълнително 200 милиарда долара американски стоки през следващите две години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"