fbpx

Корупция, бюрокрация, лошо образование пречат на бизнеса, обявиха от БСК

Липса на квалифицирана работна ръка, корупция, бюрокрация, некачествено образование, лоша инфраструктура и граждански натиск върху инвестиционни проекти са основните пречки пред бизнеса.

Това са част от резултатите  от анкетното проучване на БСК „2019 г. през погледа на бизнеса“, представено от председателя на БСК Радосвет Радев пред участниците в 23-ия Българския икономически форум 2019, който се проведе в София.

Тема на форума бе „Българската икономика в края на 2019 г. Перспективи пред малкия бизнес за 2020 г.“

Радосвет Радев подчерта, че бизнесът в България очаква предвидима правна среда, ограничено взаимодействие с администрацията, облекчени административни процедури, по-добър достъп до финансови инструменти и, най-вече – необходимото количество и качество човешки ресурси.

Според Радосвет Радев, при оценката на бизнес средата трябва да бъдат отчитани външни и вътрешни фактори. Сред външните са икономическите проблеми с геополитически измерения, като продължаващият търговски конфликт между САЩ и Китай и Брекзит, както и рискът от глобална рецесия. Вътрешните фактори са основно административно-правни (липсата на електронно правителство, нереформирани здравна и осигурителна системи, често променяща се нормативна уредба, времеемки процедури по издаване на документи), демографски (застаряващо население и необходимост от внос на квалифицирани работници) и образователни.

Като пример за нормативна нестабилност Радосвет Радев посочи, че само през последните 11 месеца Кодексът на труда е бил променян 10 пъти, а Кодексът за социално осигуряване – 4 пъти. По три пъти са били променяни Данъчно-осигурителният и процесуален кодекс, Кодексът за застраховането, Търговският закон и Законът за концесиите, а Законът за устройство на територията е изменен шест пъти.

Според класацията на Световната банка „Doing business 2019“, България пада с 9 места (от 50-то на 59-то) по показателя „Лекота на правене на бизнес“. За стартиране на бизнес у нас са необходими 23 дни и преминаване през седем процедури.

Издаването на разрешително за строеж преминава през 19 процедури и отнема 97 дни, а за включване към електрическата мрежа са необходими 262 дни, което нарежда страната ни на 147-мо място сред 190 държави, включени в класацията.

„На този фон, никак не е изненадващо, че едва 3,9% от българите възнамеряват да стартират бизнес през следващите три години, при средно 26% за останалите държави от групата на т.нар. инвестиционно-обусловени икономики (вкл. Хърватия, Унгария, Полша, Латвия, Румъния и Македония) “, заяви Радосвет Радев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"