fbpx

Кръговата икономика създава 60 хил. работни места у нас

Частните инвестиции в България в икономически сектори, които имат значение за кръговата икономика, се оценяват на около 0,18 % от БВП и са над средното равнище в ЕС, което е 0.12%.

Тези инвестициите създават над 60  хиляди работни места. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при откриването на Конференция на тема „Кръгова икономика и устойчиви финанси“, организирана от ВУЗФ.

Визията за развитие на иновациите у нас са заложени в Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Република България 2014-2020 г. „Една от основните цели в Стратегията е стимулиране на технологичната модернизация в производствения сектор, използваща безотпадни технологии, намаляващи замърсяването при източника, намаляващи въглеродните емисии“, подчерта той.

Основен финансов инструмент за реализация на стратегията е Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ , по която се финансират проекти по приоритетни оси 1 „Технологично развитие и иновации“ и 3 „Енергийна и ресурсна ефективност“.

По първата приоритетна ос се изпълняват три процедури на обща стойност 217 млн. лева. Те са насочени към разработване и внедряване на нови продукти, процеси и бизнес модели в предприятията.

По втората приоритетна ос се изпълняват три процедури за общо 298 млн. лева, които са насочени към повишаване на енергийната ефективност в предприятията и за пилотни и демонстрационни инициативи.

Кръговата икономика е модел на производство и потребление, ограничаващ до минимум отпадъците. Европейският съюз произвежда над 2,5 млрд. тона отпадъци годишно. В момента той обновява законодателството си, за да насърчи преминаването към един по-устойчив модел, известен като кръгова икономика.

На практика това означава възможно най-дълго споделяне, заемане, повторно използване, поправка и рециклиране на съществуващи материали и продукти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"