fbpx

Зам.-министър Красимир Живков и братя Бобокови с обвинения, остават в ареста за 72 часа

Вече са повдигнати обвинения срещу заместник министъра на екологията Красимир Живков и бизнесмените братя Атанас и Пламен Бобокови.

Заедно с тях са обвинени и останалите трима задържани, сред които и бившият шеф на РИОСВ Плевен. Всички те остават в ареста за 72 часа, съобщи БНТ.

Вчера при спецакция на прокуратурата и ДАНС те бяха задържани при разследване за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с нелегален внос и преработка на опасни отпадъци в България.

В неделя ще стане ясно дали шестимата ще останат в ареста за постоянно.

Към момента се твърди, че братята Бобокови са се възползвали от запознанството си със зам.-министър Живков и така е осъществяван вноса на отпадъци.

Бобокови се смятат за сред най-богатите хора в България. Те имат бизнес с моторни масла и производство и рециклиране на акумулатори и батерии.

Скандалът започна през декември м.г., когато италиански карабинери заловиха влак с боклуци, пътувал за България. След това от МВР и прокуратурата разкриха у нас десетки депа за отпадъци, които е трябвало да бъдат изгорени в ТЕЦ-овете.

„Събрани са писмени и гласни доказателства, от които се установява, че зам.-министърът е съдействал за издаване на нотификации за внос на отпъдици основно от Италия. Служителите, които отказвали, били принуждавани да напуснат министерството“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Според министъра на екологията Емил Димитров-Ревизоро обаче заместникът му никога не е идвал при него с настояване за назначения или уволнения. Самият Димитров е уволнил хора на възлови позиции, за които е преценил, че не се справят.

„Имах известно недоволство от работата на определени директори на териториални структури“, обясни министърът. И даде за пример, че се е разделил с пловдивския шеф, на Басейнова дирекция, в структурата в Стара Загора, в Хасково предстои пенсиониране и обявяване на конкурс, в Русе ще има конкурс, в Плевен също има смяна, във Враца е бил временно изпълняващ и си отива, на Монтана и на Перник – също. Има промяна и в Изпълнителната агенция по околна среда. 

„За мен няма нищо необичайно за злоупотребите в МОСВ, просто се продължава една традиция. Става въпрос за тотална обвързаност и корпоративни интереси. Същественият въпрос е не какво се случва, а докога ще се случва, заяви председателят на ПК „Екогласност“ инж. Емил Георгиев пред БТВ.

„Искаме освобождаването на зам.-министър Красимир Живков. Наивно е да се смята, че само той е виновен. Всички, отговарящи за кризата с боклуците, са виновни. През 2013 г. започват да се изнасят масово отпадъци от Румъния. Прокуратурата се произнася, че те са вредни. След това корабите разтоварват на пристанище Варна и оттам тръгват за Плевен“, допълни Георгиев.

Той съобщи още, че по време на извънредното положение е виждал как тежкотоварни коли са разнасяли бали с боклук по пътищата ни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"