fbpx

Кризата ще е пагубна за хората и поминъка им, смятат риск мениджъри

Продължителна глобална рецесия в резултат на пандемията на коронавирус очакват риск мениджъри. Техните прогнози са събрани в доклад на Световния икономически форум, публикуван във вторник.

Две трети от 347 участници в проучването, проведено от 1 до 13 април, поставят дългосрочното свиване в световната икономика на челно място в списъка с тревоги за следващите 18 месеца.

Половината от анкетираните очакват фалити и консолидация, неспособност на индустриите да се възстановят и висока безработица, особено сред младите хора.

„Тази криза има пагубно влияние върху живота на хората и поминъка им. Това предизвика икономическа криза с далечни последици и изтъкна недостатъците на миналото “, заяви Саадия Захиди, управляващ директор на Световния икономически форум, цитиран от Ройтерс.

В доклада се казва, че съществува риск от изоставяне на екологичните цели в резултат на пандемията, но правителствата трябва да се опитат да постигнат екологично възстановяване.

„Сега имаме уникална възможност да използваме тази криза, за да направим нещата по различен начин и да изградим по-добра икономика, която е по-устойчива, силна и приобщаваща“, казва Захиди.

Докладът е съставен от Консултативния съвет по глобалните рискове, заедно с Marsh & McLennan Companies Inc и Zurich Insurance Group.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"