fbpx

Лидерите на Западните Балкани с декларации за регионалния пазар и зеления дневен ред

Лидерите нa страните от Западните Балкани в онлайн връзка подписаха две декларации – за Общия регионален пазар и за Зеления дневен ред.

Срещата се провежда в София, а домакини са България и Република Северна Македония.

Привеждането на региона на Западните Балкани в съответствие с правилата на Единния пазар на ЕС и ангажирането му във всеобхватно регионално сътрудничество е съществен напредък в по-нататъшната интеграция в ЕС.

Общият регионален пазар има за цел да свърже икономиките на Западните Балкани чрез свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. Декларацията насърчава също създаването на регионални цифрови, индустриални, инвестиционни и иновационни връзки.

По-доброто свързване на икономиките на Западните Балкани в региона и с ЕС също така изисква силен ангажимент от тези страни за провеждане на реформи, задълбочаване на регионалната икономическа интеграция и развитие на Общия регионален пазар на основата на достиженията на правото на ЕС, за да направят региона по-привлекателна инвестиционна зона.

Новата визия за регионалното икономическо пространство е в пълно съответствие с наскоро представения от Европейската комисия Икономически и инвестиционен план за Западните Балкани. Той е важен не само заради финансовата подкрепа за региона, но и за включването на непосредственото съседство на ЕС в същия процес на възстановяване, през който трябва да преминат всички държави от блока.

Декларацията за Зеления дневен ред е в синхрон с усилията на ЕС в борбата с изменението на климата, защитата на околната среда и отключването на икономическия потенциал на зелената, нисковъглеродна и кръгова икономика в региона.

Западните Балкани се ангажират да прилагат действия в пет ключови области: климат, енергетика, мобилност; кръгова икономика; почистване на въздуха, водата и почвата; устойчиво земеделие и производство на храни; биоразнообразие.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"