fbpx

80% от декларациите за доходите са подадени през интернет

80% от всички декларации за доходите са подадени по електронен път – с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис, сочат данни на НАП.

Над 200 000 души вече са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите.

Крайната дата за деклариране на доходите на физически лицане е променена и остава 30 април.

Отсрочна има за юридическите лица и едноличните търговци, които могат да пускат декларации до края на юни 2020 г.

16 000 граждани са се възползвали от 5% отстъпка, след като са подали формуляра си по електронен път и са платили данъка до края на март.

860 000 вече имат персонален код от НАП, като могат да го използват за 35 електронни услуги, предоставяни от приходната администрация. Издаването на нов ПИК се извършва само в офис на НАП за няколко минути.

Дава се лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия, извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

Вече издаден, но забравен или изгубен персонален код може да бъде сменен с обаждане на информационния телефон на НАП 0700 18 700. 

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП: https://nap.bg/page?id=762.

Информационният център отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни, на цена според тарифите на съответния оператор, припомнят от НАП.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"