fbpx

Доларът пада заради страха от очаквания икономически шок

Доларът падна спрямо йената във вторник, на фона на понижените фючърси на акциите в САЩ. Това показва, че някои инвеститори все още се притесняват от потенциалния мащаб на икономическия шок, причинен от пандемията на коронавирус.

Паундът спечели някои от последните загуби спрямо долара, но настроенията спрямо британската валута остават крехки, след като премиерът Борис Джонсън беше преведен в отделението за интензивно лечение в понеделник поради изостряне на симптомите на коронавирус.

Йената получи подкрепа, след като японският премиер Шинцо Абе разкри пакет от стимули за почти 1 трилион долара, за да се справи с задълбочаващите се ефекти на коронавируса.

Търговците предупредиха, че по-нататъшният растеж на йената може да бъде ограничен, тъй като Абе се съгласи да въведе авариен режим в Токио и други части на Япония, за да забави разпространението на коронавирус.

„Признаци за забавяне на разпространението на коронавирус даде тласък на пазарите, но реалността е, че не можем да сме сигурни, така че е естествено, че доларът е паднал“, казва Такуя Канда, генерален директор на научните изследвания в изследователския институт Gaitame.com Research Institute в Токио.

Доларът спадна с 0,38% до 108,79 йени тази сутрин. Спрямо еврото доларът отслабна с 0,41% до 1,0835 долара.

Паундът се повиши с 0.4% до 1.2278 долара, след като падна с 0.3% в понеделник.

Йената поскъпна спрямо еврото и се търгува без отчетлива динамика спрямо австралийския и новозеландския долар.

„Австралийският“ нарасна с 1% спрямо щатския долар до 0,6149 щ.д., докато новозеландският долар също се засили с 1% спрямо американската валута до 0,5988 долара на фона на повишения апетит към риск.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"