fbpx

Две инвестиционни компании влагат 1 милиард долара в Airbnb

Airbnb, онлайн платфората за предлагане на нощувки, заяви в понеделник, че частните инвестиционни компании Silver Lake и Sixth Street Partners инвестират в нея 1 милиард долара.

Така ще бъдат засилени финансите й през трудния период за индустрията за пътувания и отдих поради коронавирусната епидемия.

Паричните резерви на Airbnb след инвестицията ще се увеличат до около 4 милиарда долара. Компанията възнамерява да ги използва, за да привлече нови собственици на жилища на нейната платформа.

Silver Lake и Sixth Street Partners бяха сред около 20 корпорации, които се обърнаха към Airbnb за инвестиция, посочват източници, запознати със ситуацията.

„Диверсифицираният, глобален и устойчив бизнес модел на Airbnb е особено подходящ за просперитет, тъй като светът неизбежно се възстановява“, казва Егон Дърбан, съдиректор на Silver Lake и управляващ партньор на компанията.

Финансовите данни за сделката не са оповестени.

В началото на март Ройтерс съобщи, че Airbnb понижи вътрешната си оценка на компанията с 16% до 26 милиарда долара. Миналата седмица Airbnb съобщи, че ще насочи 250 милиона долара за подпомагане на собствениците на жилища в своята платформа.

От началото на годината конкурентите от Marriott International Inc и Booking Holdings Inc са се свили съответно 53% и 34%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"