Все повече туристи избират Странджа като дестинация заради мановия мед.
През 2019 г. той стана първият български продукт, регистриран със Защитено наименование за произход в ЕС.
Този мед се произвежда от пчели, които събират медената роса по растенията и сладката течност от жълъдите на странджанския дъб благун.
Медът от Странджа има аромат на печени плодове и карамел и е с много ниско съдържание на полени. Благодарение на комплекса от биологично активни вещества – минерали, незаменими аминокиселини и витамини, той се използва за повишаване на имунитета и за лечението на различни проблеми от грип до бъбречни и чернодробни заболявания.
Помага при анемия, проблеми със сърцето, астма и бронхит, при кашлица, облекчава стомашните спазми, дава енергия и предпазва от образуване на ракови клетки.
„В есенния сезон все повече хора мислят как да укрепят имунната си система с натурални и природни продукти. Затова предложихме специален маршрут, който представя отблизо мановия мед от Странджа планина и биологичните пчелни продукти, които се произвеждат в горите край река Велека“, коментира Екатерина Терзиева от туристическата фирма „СлоуТурс.БГ“.
Туристите имат възможност да посетят два пчелина, разположени в нестинарските села на Странджа. Едната пчелна ферма току-що получи национален сертификат за производство на ЗНП „Странджански манов мед“, а в другата се добива биологичен мед, меден оцет и пчелни продукти, които повишават имунитета.
Успоредно с посещенията на пчелини, програмата показва вътрешността на мистичната Странджа планина, нейните древни светилища, традиции, природа и местни храни.
Ако днес Странджа е най-рядко населеният район на България, някога е обитавана от тракийски племена, които изграждат в нея своите каменни обсерватории и светилища.
Странджа е наричана и Ноевият ковчег на Европа, тъй като при последния ледников период планината е била пощадена от заледяване и е съхранила растителни видове от епохата на терциера на повече от 60 милиона години.
Единствено тук на територията на целия Европейски съюз се срещат Странджанската зеленика, Странджанският чай и дъбът благун.