fbpx

МВФ с по-мрачна прогноза за икономическите щети от пандемията

Пандемията причинява по-големи и по-дълбоки щети на икономическата активност, отколкото първоначално се смяташе, заяви Международният валутен фонд в сряда.

Организацията отново понижи прогнозата си за глобалния БВП за 2020 г., съобщи Ройтерс.

Сега се очаква 4,9% намаление в сравнение с прогнозата от 3% през април, когато фондът използва наличните данни по това време, а карантинните мерки все още не бяха достигнали своя зенит.

Възстановяването през 2021 г. вероятно също ще бъде по-слабо: МВФ очаква глобалният БВП да нарасне с 5.4% в сравнение с 5.8% в априлската прогноза. В същото време фондът добави, че ново голямо огнище на вируса през 2021 г. може да забави растежа до едва забележими 0,5%.

Въпреки че много икономики започнаха да се отварят отново, уникалните характеристики на карантината и социалното разстояние заедно нанесоха удар както върху инвестициите и върху потреблението, се казва в доклада на МВФ.

Особено засегнати са развитите икономики: очаква се БВП на САЩ през 2020 г. да намалее с 8%, а на еврозоната – с 10.2%. И двата показателя са с над 2 процентни пункта под прогнозата за април.

Очакванията за Латинска Америка, където темповете на заразяване продължават да нарастват, също са драстично намалени: икономиката на Бразилия ще се свие с 9,1%, на Мексико – с 10,5%, на Аржентина – с 9,9% през 2020 г., прогнозира фондът.

Китай, където компаниите започнаха повторно отваряне през април и броят на новите случаи на коронавирус остава нисък, сега е единствената водеща икономика с растеж през 2020 г. МВФ очаква ръст на БВП на Китай тази година от 1% в сравнение с 1,2% в априлската прогноза.

Според доклада правителствата и централните банки ще трябва да предприемат повече мерки в подкрепа на пазара на труда и компаниите, за да ограничат по-нататъшните щети и да поставят основата за възстановяване.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"