fbpx

„Нафтогаз“ не е във възторг от споразумението с „Газпром“

Украинската „Нафтогаз“ не е ентусиазирана от включването на компанията в споразумения с „Газпром“ за транзита на руски газ. Това каза в Киев шефът на корпорацията Андрей Коболев, съобщава РИА Новости.

Според него това е елемент на компромис от страна на Украйна.

Коболев обясни, че „от гледна точка на законодателството и регулациите, които засягат или пряко регулират пазара на природен газ, украинските закони все още не съответстват на европейските. Знаейки за тази ситуация, руската компания не е готова да поеме рисковете от „неефективното украинско законодателство“, така че „Нафтогаз“ е поел тези рискове, действайки като буфер между „Газпром“ и Украйна.

„За нас тези рискове са познати. Ние не сме ентусиазирани от този вариант, но той е елемент на компромис“, добави Коболев.

Вечерта на 30 декември Москва и Киев подписаха пакет от споразумения за продължаване на транзита на газ през Украйна, включително петгодишен договор за транзит.

През 2020 г. те планират да изпомпват 65 милиарда кубически метра гориво, а през следващите четири години – 40 милиарда годишно.

Едно от ключовите условия за продължаване на транзита беше преходът на Украйна към европейските правила за управление на газотранспортната система. Решено е да се създаде отделна операторска компания, която да управлява газотранспортната система. След приемането на съответния закон започва отделянето от „Нафтогаз“.

На 1 януари ръководителят на компанията обяви завършването на клона на украинския оператор. По-рано радио „Спутник“ съобщи, че операторът на украинската система за транспортиране на газ се е отделил напълно от „Нафтогаз“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"