fbpx

Учредиха награда на името на акад. Благовест Сендов

Наградата се дава не само заради големите заслуги на акад. Благовест Сендов в областта на образованието и науката, но и заради неговия огромен принос в политическото, културното и общественото развитие на няколко поколения българи, съобщава Епицентър.

Тя е учредена по инициатива на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и с активното съдействие на Синдиката на българските учители и Министерството на образованието и науката.

Благовест Сендов е роден на 8 февруари 1932 г. в Асеновград. Завършил е математика във Физико-математическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира изчислителна математика в Московския държавен университет „Ломоносов“ и в Имперския колеж в Лондон.

Бил е ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“,  председател на БАН и председател на Народното събрание.

 Учредяването на тази награда цели да наложи нов модел за възприемане на достиженията на университетските преподаватели, учените и общопризнатите обществени фигури на  България, а именно, приживе те да получат заслужено признание и уважение за труда и таланта си.  

Наградата ще бъде ежегодно връчвана на един учител с принос в новите информационни технологии и на един университетски преподавател. Тази година Наградите за принос в образованието и науката на името на акад. Благовест Сендов ще бъдът връчени на 1-ви ноември на тържествена церемония в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ от 9.30 часа по време на честванията на Деня на народните будители.

Първите носители са присъдени: в категория „учител“  – на д-р Ангел Ангелов, учител по информационни технологии в Средно Училище „Сава Доброплодни“, гр. Шумен. В категория „университетски преподавател“ – на известния български юрист, бивш член на Конституционния съд и председател на Върховния касационен съд на България проф. д-р Лазар Груев – преподавател по право и заместник декан на правния факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"