fbpx

Почина академик Благовест Сендов

На 19 януари 2020 г., на 87-годишна възраст почина световноизвестният български учен математик академик Благовест Сендов, съобщиха от Българската академия на науките.

„Сендов беше изтъкнат държавник и общественик – ректор на Софийския университет, главен научен секретар на Българската академия на науките, председател на Българската академия на науките, председател на Народното събрание на Република България и посланик на България в Япония”, казват още от БАН.

Завършил е Софийския университет през 1956 г. Специализирал е изчислителна математика в Лондон и Москва. През 1964 г. защитава кандидатска дисертация.

Професор е по числени методи в СУ „Св. Климент Охридски“, през 1974г. става член-кореспондент, а през 1981 г. – академик (1981).

Председател е на БАН в периода 1988 – 1991.

Иизвестен е и с образователния експеримент, наричан „Сендовската система“, който инициира, докато е ректор на Софийския университет. Тя е въведена експериментално в 30 училища след решение на пленум по образованието през 1979 г.

Системата предлага нови методи на обучение, както и с промяна в учебното съдържание по класове. Учебниците са големи и илюстрирани от Доньо Донев.

Новаторският образователен процес е замислен с цел демократизация на обучението, което да преминава под формата на игра и забавление. Проектът среща неодобрение, най-вече от страна на някои родители и в интелектуалните среди, а заради включените произведения на Джани Родари е наречен „прозападен“ и Съюзът на българските писатели организира подписка против проекта.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"