fbpx

С ниски данъци Гърция ще привлича богати инвеститори

гърция, местожителство, данъци

Данъчни стимули за привличане на богати лица, ще обяви Гърция. Целта е заможните да преместят местожителство в страната. Това е част от проектозакон за данъчни облекчения, съобщи Ройтерс, цитиран от БНР.

Намаляване на ставката на корпоративния данък от 28 на 24% и понижаване на налога върху дивидентите от 10 на 5% са част от облекченията, които трябва да раздвижат инвестициите, надяват се от гръцкото правителство.

Така наречената „невътрешна“ програма ще предложи на квалифицирани богати инвеститори, които решат да преместят данъчното си местопребиваване в страната, плосък данък от 100 000 евро (около 110 710 долара) върху глобалните доходи, спечелени ежегодно извън Гърция.

Тези стимули ще продължат до 15 години и ще включват още липса на данък върху наследството за активи извън Гърция.

Едно от изискванията ще бъде пребиваването в страната най-малко 183 дни годишно и инвестиция от поне 500 000 евро в рамките на три години.

Вложението може да е в недвижими имоти, акции или облигации. Ако инвестицията достигне 1,5 млн. евро, тогава плоският данък ще се намали наполовина (или 50 хил. евро).

Инвестиция от 3 милиона евро пък ще намалят плоския данък до едва 25 000 евро. Ще има и клауза, която да защитава инвеститорите от промени в политиката на бъдещите гръцки правителства. Никой не може принудително да извади лицето, веднъж попаднало в програмата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"