fbpx

Леко раздвижване на търговията, отчита НСИ

магазин

Оборотът в търговията на дребно нараства с 0.3% през септември спрямо предходния месец. Това сочат предварителните данни на НСИ. Тук не са включени сделките с автомобили и мотоциклети. Спрямо година по-рано оборотът се увеличава с 2.6%.

През септември т.г. е отчетена по-голяма търговия с автомобилни горива и смазочни материали – с 0.5%, при хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия на дребно – с 0.3% и при нехранителни стоки – с 0.2%.

По-значително нарастване се наблюдава при продажбите на текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 1.6%, а по-съществен спад при сделките с компютърна и комуникационна техника – с 2.1%.

През септември 2019 г. в сравнение със същия месец на 2018 г., нараства оборотът на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 6.9%), с други нехранителни стоки (с 2%) и продажбите на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1.3%).

По-значителен ръст има при продажбите чрез поща, телефон или интернет – със 7%. Търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия, с битова техника, мебели и други стоки за бита се увеличава с 6,6%.

Спад е регистриран при продажбите на дребно с фармацевтични и медицински стоки – със 7.4%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"