fbpx

200 хил. тона облекла и гуми се изгарят годишно в България

Около 50% от старите автомобилни гуми се използват за отопление. Годишно по домовете се изгарят около 55 хил. тона текстилни продукти – стари дрехи, килими, отпадъци. Общо около 200 хил. тона облекла и гуми се изгарят годишно в България, съобщиха от Българската асоциация за рециклиране.

Освен това, печките в автосервизите работят с използвани масла, а много автомобили ползват за горива мазнини от ресторантите.

Всички тези продукти съдържат множество канцерогенни съставки и не само увеличават нивата на фините прахови частици през зимата, но и насищат въздуха с множество допълнителни вредни за здравето вещества.

Предвидените досега административни наказания за увреждане на чистотата на околната среда и здравето на българските граждани, не са достатъчни, за да преустановят тези изключително вредни за обществото действия, смятат от асоциацията.

Мерките, заложени в Закона за управление на отпадъците, не са дали достатъчно добър резултат, защото регионалните инспекции по околната среда и водите не са срещали достатъчна подкрепа от органите на реда.

Затова Българската асоциация за рециклиране подкрепя предложенията на столичния кмет Йорданка Фандъкова и група депутати от ГЕРБ да бъде криминализирано горенето на автомобилни гуми, текстил и отработени горива.

С помощта на прокуратурата и органите на МВР и заложените наказания от 2 години лишаване от свобода, а също и глоба от 2000 до 5000 лева, случаите на неправомерно изгаряне на отпадъци, ще бъдат преустановени, смятат от асоциацията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"