fbpx

Общини над 20 000 души с проекти от регионалната програма

Досега общинските центрове с население под 30 000 души са бенефициенти на Програмата за развитие на селските райони, а всички надвишаващи този показател  – на регионалната програма.

Това е една от предвижданите промени, за която съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова на среща с представители на Националното сдружение на общините в Република България.

Предвижда се всеки един от шестте района за планиране от ниво 2 да разполага с бюджет за финансиране на проекти през новия програмен период (2021-2027 г). Той ще бъде с възможност за осигуряване на средства за взаимно допълващи се инвестиции в различни сектори, които имат общ ефект върху територията и добавена стойност за икономическото развитие.

Бюджетът ще бъде формиран чрез ресурс, предоставен от всички оперативни и секторни програми – за регионално развитие, за развитие на селските райони, околна среда, човешки ресурси, иновации и конкурентоспособност, образование и наука, електронно управление.

В края на месец март ще бъде представен окончателен проект на новата  програма за развитие на регионите, както и допълнителни указания за подготовка на концепции, на база на които и местните власти ще могат да започнат подготовка на проектни идеи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"