fbpx

40 млн. лева достигнаха одобрените безлихвени кредити

Близо 40 млн. лв. достигат одобрените безлихвени кредити за подпомагане на физически лица, по която гарант е Българската банка за развитие (ББР). С 5,3 млн. лв. е увеличението спрямо седмица по-рано.

Това показва статистиката на банката към 19 юни.

До момента са постъпили 16 522 искания за кредити, от които потвърдени са общо 9 576, все още се обработват 1 616. Средната стойност на заемите е малко над 4000 лв. Двете трети са на хора на трудов договор, а другите – на самоосигуряващи се.

От 22 юни и Пощенска банка започва да приема заявления за кандидатстване за безлихвени кредити. По програмата работят още Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка вече усвоиха отделения финансов ресурс.

Програмата за безлихвени кредити подпомага служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност заради пандемията.

Те имат възможността да получат заем до 4500 лева наведнъж или на три транша по 1500 лева.

По мярката може да се кандидатства до края на 2020 г. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

От 19 юни са в сила и обновените правила по програмата. Лицата да са на трудов договор поне 6 месеца преди кандидатстването и да са били в неплатен отпуск заради извънредната епидемична обстановка. Не бива да получават възнаграждение по други трудови правоотношения.

Да имат отработени поне пет работни дни в месец март, ако това е месецът, в който са пуснати в неплатен отпуск.

Самоосигуряващите се лица имат право да кандидатстват, ако са прекъснали дейността, която извършват. Освен това да докажат, че търпят поне 20% спад в доходите си за първото тримесечие на 2020 г. или за което и да е следващо тримесечие, сравнено с доходите през съответното тримесечие на 2019 г.

Кандидатите да са с декларирани или платени осигурителни вноски за период от поне 6 месеца преди кандидатстването си за кредит.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"