fbpx

Започна онлайн преброяване на земеделските стопанста

Онлайн преброяването на земеделските стопанства започна от 1 септември. То ще продължи до 18 септември. Данните ще могат да предоставят онлайн чрез уеб-базирано приложение и попълване на електронен въпросник.

Тези, които не са изпратили заявка за участие в онлайн преброяването, ще бъдат посетени от анкетьори, което ще стане от 19 септември до 18 декември 2020 г.

Информацията ще бъде събирана чрез интервю със стопанина или управителя на стопанството. Анкетирането ще се извършва чрез попълване на въпросник на хартиен носител или чрез онлайн въвеждане с помощта на преносимо електронно устройство.

Анкетьорите ще имат възможност да се свържат предварително по телефона и да си уговорят среща в удобно за стопанина време. Те ще могат да оставят известие за посещение, ако срещата не се е провела, за насрочване на нова.

Целта на преброяването е да се получи обобщена и изчерпателна информация за броя, типа и размера на земеделските стопанства. Фермерите ще трябва да посочат броя на отглежданите култури и селскостопански животни, както и колко работници са наети в стопанството.

Наличието на статистически данни, съпоставими с тези на останалите държави членки, за структурата на земеделските стопанства, е важно за определяне развитието на Общата селскостопанската политика. То ще спомогне да се определят насоките за развитие на българското.

От земеделските стопани няма да се изискват документи за доказване на предоставените сведения. Ще бъдат ползвани данни, налични в административните регистри.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"