fbpx

Пандемията ще забави преминаването към алтернативна енергия

Световният икономически форум (СИФ) разглежда пандемията на коронавирус SARS-CoV-2 като сериозен риск за преминаване към алтернативни енергийни източници – така наречения „енергиен преход“.

„Краткосрочните перспективи за енергийния преход са застрашени. Безпрецедентната скорост и мащаб на спада на енергийното търсене, както и съпътстващите колебания на цените и геополитическите последици за икономиката и обществото дестабилизират глобалната енергийна система“, заявиха от СИФ по повод публикуването на годишния индекс на икономическия преход (ETI), съобщи Дойче веле.

В същото време експертите смятат, че пандемията може да даде нови шансове в случай, че правителствата на различни страни позволяват прилагането на дългосрочни стратегии.

„Пандемията на коронавируса ни позволява да разгледаме възможността за прилагане на нестандартни мерки на енергийните пазари и глобално сътрудничество с цел ускоряване на икономическото възстановяване веднага след като острата фаза на кризата бъде изоставена“, казва Роберто Бока, експерт по вятърна енергия.

Той отбеляза, че подобно „ново мащабно начало“ може да отвори пътя към стратегии, насочени в крайна сметка към осигуряване на траен и справедлив растеж в световната икономика.

Индексът ETI-2020 сравнява съответните показатели в 115 страни. Германия тази година се понижи на 20-то място – три места по-ниско в сравнение с 2019 г.

Първите три места в индекса на WEF 2020 са Швеция, Швейцария и Финландия. САЩ (32-ро място), Канада (28-о място), Бразилия (47-о място) и Австралия (36-то място) получиха лоши оценки, където WEF определи „застояли или регресиращи“ тенденции.

САЩ не влязоха за първи път в топ 25, експертите обясниха това с неясна регулаторна рамка за енергийния преход.

България се нарежда на 61-о място и е сред държавите, които отчитат последователен напредък в енергийния си преход през последните шест години наред с Аржентина, Китай, Чехия, Доминиканска република, Индия, Ирландия, Италия, Словакия, Шри Ланка и Украйна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"