fbpx

Светът изпусна пандемията, занимаваше се с климата, смята Красен Станчев

Вниманието към пандемията беше изпуснато, защото светът се занимаваше с други неща. Това коментира пред БНР Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и доцент в Софийския университет.

Например, Европа – с въглеродния отпечатък. В деня на обявяване на пандемията Урсула фон дер Лайен и други в Брюксел говорят за 25-годишна борба с климатичните промени и т.н.

А в Лондон протестират, че 1 или 2 млрд. души ще умрат от климатичните промени, коментира доц. Станчев.

„Т.е. хората се занимават с климатични промени, а не виждат това, което им е под носа“.

По неизвестни причини се смята, че глобализацията е виновна за всичко или „всички болести и лоши неща идват от чужбина“.

Глобализацията не е нов феномен, а механизъм, по който се получава естествен имунитет на различни хора, живеещи отделно от другите в света към определени болести, допълни Красен Станчев.

Според него да се въвежда извънредно положение е някаква мода в момента. Той не е наясно как загубите за страната ни в създалата се ситуация ще възлязат на 3 млрд. лева. Това обяви премиерът Борисов по време на извънредното заседание на кабинета тази нощ.

При много негативен сценарий разходите за здравеопазване най-много биха се удвоили – т.е. става дума за още около 300 млн. лева, изтъкна експертът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"