fbpx

Светът може да загуби 8,8, трилиона долара заради пандемията

Пандемията на коронавирус през тази година може да струва на света от 5,8 трилиона до 8,8 трилиона долара. Подобна прогноза се съдържа в доклад, публикуван в петък от Азиатската банка за развитие (ADB), със седалище в Манила.

„Глобалната икономика може да понесе загуби от 5,8 трилиона до 8,8 трилиона долара, което се равнява на 6,4-9,7% от глобалния брутен вътрешен продукт в резултат на пандемията, причинена от коронавирус“, се отбелязва в документ, цитиран от ТАСС.

Експертите на банката заявили, че прогнозираните им загуби от 8,8 трилиона долара предполагат сценарий с „дълъг период на ограничаване“ от шест месеца. Ако икономическата активност се възстанови след три месеца, числото ще 5,8 трилиона долара.

По-специално икономическите загуби в Азиатско-Тихоокеанския регион могат да варират от 1,7 трилиона долара (сценарий за три месеца) до 2,5 трилиона долара (шест месеца).

„Китай може да понесе загуби от 1,1 трилиона до 1,6 трилиона долара“, се казва в доклада.

По-рано в прогнозата си от 3 април, банката прогнозира глобалните икономически загуби от пандемията COVID-19 да са от 2 трилиона до 4,1 трилиона долара.

„Новият анализ предоставя преглед на много значителното потенциално икономическо въздействие на COVID-19. Той също така подчертава важната роля на политическите мерки, които могат да помогнат за смекчаване на щетите върху икономиката“, казва главният икономист на банката Ясуюки Савада.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"