fbpx

Петролът стигна 43 долара на барел, Китай увеличава вноса

Петролът поскъпна в понеделник, след като водещите производители се съгласиха да удължат рекордното съкращение на производството до края на юли, а вносът на нефт в Китай достигна исторически връх.

Тази сутрин фючърсите на сорта Brent нараснаха с 1,7% до 43,02 долара за барел, а на американския лек петрол WTI – с 1,3% до 40,05 долара за барел, съобщи Ройтерс.

И двата показателя достигнаха своя максимум от 6 март по-рано по време на сесията – съответно на 43,41 долара и 40,44 долара.

ОПЕК, Русия и партньорите се договориха в събота да удължат сделката за рекордно намаляване на производството с месец до края на юли. Това вече помогна за удвояване на цените през последните два месеца, благодарение на оттеглянето на почти 10% от глобалните доставки от пазара.

Групата, известна като OPEC +, поиска от страни като Нигерия и Ирак, които надвишават квотите, компенсация под формата на допълнителен спад на производството от юли до септември.

Ниските цени на петрола тласнаха китайските купувачи да увеличат вноса. Снабдяването на най-големия вносител на петрол в света се повиши до рекорден пик от 11,3 милиона барела на ден през май.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"