fbpx

До средата на юли подписват с концесионера на летище София

Договорът за концесията на летище София вероятно ще бъде подписан до средата на юли.

Това съобщи транспортният министър по време на правителственото заседания днес.

Koнcopциyм „Coфт Kънeĸт“ c вoдeщ члeн Mepидиaм Ийcтъpн Юpъп Инвecтмънтc CAC спечели концесията за аеропорта. Зa лeтищeн oпepaтop e пocoчeн Флyгxaфeн Mюнxeн.

Дни, след като бъде подписан договорът, ще бъде преведено първоначалното плащане, което е в размер на 550 милиона лева без ДДС. То ще отвори вратата за сериозните бюджетни постъпления в рамките на тази година, допълни Желязков.

Решението на ВАС е окончателно, което отваря възможността за подписване на договори и започване на така наречения преходен период, в който се предава управлението на актива летище София, обясни транспортният министър.

Преди два дни Върховният административен съд остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията от 14 ноември 2019 г.

С него е потвърден изборът от Министерството на транспорта на концесионер на летище София, с което за изпълнител е определен консорциум „Соф кънект“.

Административно дело беше образувано по жалби на трима от участниците в процедурата за избор на концесионер – консорциум „Витоша“; консорциум между „Еърпортс Де Пари“ ЕС.ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ холдинг“ А.Ш.“, както и „Фрапорт България“.

Aepoпopтът paзпoлaгa c двa пътничecĸи тepминaлa с общ капацитет 4.4 млн. пътници годишно и бази на „Лухтханза Техник София“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"