fbpx

Япония се подготвя за най-лошата следвоенна рецесия

Японската икономика се подготвя за най-лошата следвоенна рецесия, въпреки че БВП през първото тримесечие не падна толкова, колкото първоначално се смяташе.

Икономическите данни засилват необходимостта от допълнителна държавна помощ за компаниите и потребителите.

Обемите на банковите кредити нараснаха с най-бързите темпове през май, което показва, че компаниите използват заеми, за да посрещнат належащите нужди и да оцелеят при рязък спад в продажбите в резултат на пандемията.

В интервю за Ройтерс, министърът на икономиката Ясутоши Нишимура заяви, че Япония първо трябва да се съсредоточи върху осигуряването на отслабващи компании, сигнализирайки, че централната банка на страната трябва да избегне по-нататъшно намаляване на лихвите.

„Не сме достигнали етапа, в който искаме да стимулираме потреблението и да насърчим хората да пътуват повече. Мерките за стимулиране на потреблението трябва да изчакат още малко“, каза той, отговаряйки на въпроса дали Банката на Япония трябва да предприеме стъпки за стимулиране на търсенето, като например още по-ниски лихви на отрицателна територия.

Третата най-голяма икономика в света се сви с 2,2% през първото тримесечие на годишна база.

Първата оценка показва спад на БВП от 3,4%, а анализаторите очакваха спад от 2,1%.

Като цяло, данните потвърждават, че Япония се плъзна в рецесия.

„Като се има предвид, че значителна част от ефектите от пандемията на коронавирус ще се усетят през второто тримесечие, перспективите за 2020 г. остават изключително трудни“, заяви старши икономистът от Oxford Economics Стефан Ангрик.

Данните за рязкото увеличение на банковото кредитиране, публикувано в понеделник, предполага, че компаниите са принудени да вземат огромни заеми, само за да останат на повърхността и че най-лошото тепърва предстои.

В понеделник японският парламент започва да обсъжда втори допълнителен бюджет за финансиране като част от пакета стимули за 1,1 трилиона долара, който включва кредитни схеми и механизми за вливане на капитал в затруднени компании.

Банката на Япония облекчи паричната си политика за два поредни месеца през март-април, като се съсредоточи върху стъпките за намаляване на напрежението в корпоративните финанси.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"