fbpx

Земеделският министър Танева съветва да не се донася пред ЕС за измамите с европари у нас

„Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“ – това заявява съвсем открито земеделският министър Десислава Танева по време на Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, проведен вероятно на 27 март тази година.

Видео от заседанието е публикувано от сайта „Биволъ“.

Танева на практика предлага българската държава да крие, че се случват нарушения с парите от европейските фондове, защото в противен случай може Европейският съюз да спре финансирането.

Думите й се отнасят за „обвързаната подкрепа“, при която овощари и зеленчукопроизводители получават допълнителни помощи на базата на реализираните добиви.

Признанието, че схемата е силно компрометирана от множество констатирани измами, идва след въпросите на Георги Василев, организационен секретар на асоциацията „Български пипер“.

В сдружението са постъпили 22 запитвания от членове, които са били финансирани с повече пари, отколкото са очаквали от обвързаната подкрепа.

„Ние се досещаме от къде може да са тези пари, които са в повече. Аз предполагам, че не е само при нас, а при всички зеленчуци. Бихме искали, ако може с цифри, официално как става така, че получихме тези пари?“, пита Василев.

Десислава Танева му отговаря, че от ведомството ще направят съответни изчисления.

„Само че, колеги, ако в това се задълбочат европейските служби, и се компрометираме обвързано. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че, ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията…“, уточнява министърката.

Георги Василев от асоциацията „Български пипер“ коментира пред „Биволъ“, че европейската схема се употребява за целенасочено крадене и не става въпрос за допуснати и регистрирани грешки, а за разкрити измами.

„60% от хората, които кандидатстват по тази програма, лъжат държавата с помощта на МЗХГ. Това много добре го знаят в ДФЗ и МЗХГ. Откакто я има тази помощ, ние всяка година им го казваме“, твърди Георги Василев.

Първоначално от министерството отричали и не обявявали обемите на констатираните нарушения. Най-сериозен бил процентът измами при културите, при които не изисквамного ръцен труд като тикви, картофи и лук.

Някои играели ва банк и само очертавали декари, без да сеят нищо. Повечето обаче правели минимални разходи за културите от по 30-40 лева на дк., а получавали между 120 и 200 лв. субсидия. И двете категории обаче не продавали продукция на пазара, какво е изискването на получаване на евросубсидиите.

„Щом не може да се краде, мярката “Кумчев” няма никакъв шанс!“ Това написа преди малко във Фейсбук известният пловдивски производител на плодове и зеленчуци Красимир Кумчев, който предложи механизъм за подкрепа на бранша.

Неговите идеи бяха подкрепени от ВМРО, но така и не срещнаха последователи сред обкръжението на Десислава Танева и лично от нея.

По-късно от земеделското министерство разпространиха позиция, според която публикуваният запис е изваден от контекста на разговора.

„През 2019 г. МЗХГ и ДФЗ завишиха многократно проверките към земеделските стопани по обвързаната подкрепа, именно заради получени сигнали за злоупотреби при деклариране на площи за подпомагане. През 2019 г. контролът достигна 50 на сто от заявените площи, при законово установени по регламент 5 процента от заявените площи“, се казва в позицията.

Най-големите разминавания са установени в областите Хасково, Пловдив, Плевен и Благоевград.

В Хасковско най-много несъответствия имало при краставиците, където при заявени 2 744 декара не е открит нито един зеленчук. Следва лукът, където фалшивите декари са били 1 520. Нарушение е открито и при пъпешите – с 1 037 празни декари. А също и при доматите – с 542 дка тревясало поле, обясняват от МЗХГ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"