fbpx

Слабо понижение на икономическата активност

строеж , недвижими имоти, инвеститори

През второто тримесечие индикаторът на икономическата активност (ИИА) се понижи до -0.26, след като отбеляза слабо подобрение в предходното тримесечие, съобщават от финансовото министерство.

Намалението на индикатора беше свързано със спада на цикличния компонент, докато дългосрочната позиция на икономиката остана близка до 0. 

Цикличното понижение на ИИА отрази негативните ефекти на отслабената външна среда (представена с реалния растеж на БВП на ЕС 28) и свързаните с нея индикатори, които показват вътрешната икономическа активност. Това засегна в най-голяма степен индустриалното производство, поръчките и общия бизнес климат.

Цикличната позиция на приходите от ДДС също отслабна поради отчетеното намаление на постъпленията от внос, ограничени от негативната динамика при вноса от трети страни през второто тримесечие.

Според предварителните оценки икономическата активност ще се  стабилизира през третото тримесечие. Това ще бъде в голяма степен обусловено от подобрените оценки за показателите за бизнес климата в промишлеността и натоварването на производствените мощности.

Индикаторът на икономическата активност (ИИА) има за цел да представи в обобщен вид текущото състояние на българската икономика, както и да оцени динамиката на дългосрочния и цикличния й компоненти. Той е конструиран чрез динамичен факторен модел и е съставен от петнадесет макроикономически променливи, измерващи промените както във вътрешната, така и във външната икономическа среда.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"