fbpx

Трудно България ще може да използва въглища още 50-60 години

Много трудно е да се използват въглищата още 50-60 години в България, „като знаем какво е качеството им и до какви резултати водят. Само цената на въглеродните квоти за една година от 8 евро на тон е вече 26 евро“.

Това коментира пред Блумбърг Тв Тодор Тодоров, координатор и експерт в екологично сдружение „За Земята“.

По думите му, е важна адаптацията към климатичните промени, а не опитите да ги спираме и променяме.

Тодоров е убеден, че енергетиката има две роли в климатичните изменения – от една страна, тя увеличава вредните емисии, а другата роля е на потърпевша – при засушавания и наводнения, например има проблеми с ВЕЦ.

Експертът изтъква, че България може да постигне целта на ЕС за въглеродна неутралност до 2050 г. Той обаче припомня, че правителството от две години е избрало пътя да извади от бюджета над 500 милиона лева, за да плаща квоти за ТЕЦ Марица изток 2. По думите на Тодоров ниският хоризонт на политиците, които мислят до следващите избори, пречат да се приемат мерки, които са общоевропейски.

„Липсва ясна рамка за енергиен преход в България и това води до напрежение“, смята Тодоров.

Той е притеснен, че не се казва какво ще се случи с Брикел и с Марица изток, за да могат да се вземат навременни мерки. По отношение на енергийната ефективност България вече десет години стои гордо на последното място в ЕС, подчертава Тодоров.

Той смята още, че справедливият преход на ЕС не би допуснал парите за студен резерв да отидат при Ковачки и Доган, а би предложил друго решение.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"