fbpx

Гуверньорът на Европейската централна банка предава щафетата

Въпреки че Марио Драги е човекът, спасил еврото, последната пресконференция за него на поста ръководител на Европейската централна банка днес едва ли ще бъде тържественият край, на който той разчиташе, пише Ройтерс.

Инфлацията в еврозоната изостава значително зад показателя на ЕЦБ, а икономическите перспективи отново се влошават. Отрицателните лихви също ще останат част от управлението на Драги, а това е и една от най-спорните политики на финансовота институция под неговото ръководство.

Всичко това разваля впечатлението от осемгодишното управление на Драги начело на ЕЦБ, чийто апогей беше мигът, когато той успя да спаси еврото от колапс през 2012 г. и изпълни обещанието си да „спасти валутата на всяка цена“.

72-годишният италиански икономист ще ръководи последното заседание във Франкфурт преди да предаде щафетата на Кристин Лагард. Повечето анализатори не очакват да се вземат ключови решения за политиката, а по-скоро технически. От 1 ноември банката започва отново да изкупува правителствен и корпоративен дълг по 20 милиарда евро месечно.

„Очакваме Драги да направи решително емоционално изявление в подкрепа на пакета от септември, като евентуално го допълни с по-широк опит да се гарантира запазването на наследството под формата на всички мерки, предприети под неговото ръководство“, каза Карстен Бжески от ING.

Несъгласията в рамките на ЕЦБ без съмнение ще продължат, след като Кристин Лагард наследи Драги на 1 ноември като ръководител на ЕЦБ.

Тъй като централната банка почти е изчерпала арсенала си, Лагард вероятно ще продължи да призовава правителства с излишък от икономики като Германия и Холандия да разширят инвестициите в подкрепа на растежа. Изобщо не е сигурно, че те ще се вслушат в тази призиви.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"