fbpx

Учени прогнозират бунтове, смърт и глад в света

Броят на смъртните случаи вследствие на конфликти и бунтове, причинени от недостиг на храна, вода и гориво, вероятно ще се увеличи бързо през следващите 10 години. Това е заключението на голямо проучване, цитирано от „Мирър“ и БГНЕС.

Изследователите са създали нов интерактивен инструмент, наречен „Хаос мап“ („Карта на хаоса“), който изчислява жертвите, свързани с повишаване на цените и недостига на ресурси.

Насилствената смърт, свързана с повишаването на цените, ще “скочи” по целия свят – включително и в Европа – през следващото десетилетие, предупреждават авторите на проучването.

То е дело на д-р Давиде Наталини и професор Алед Джоунс от Института за глобална устойчивост на Англия „Ръскин“, а според „Хаос мап“ повече от 1 300 смъртни случая между 2005 и 2017 г. са били резултат от жестоки размирици, пряко свързани с несигурността от наличието на храна, вода или гориво. И учените смятат, че цифрите могат да скочат през следващото десетилетие.

Според учените техните изследвания са важни, за да помогнат да се разбере “ескалиращата нестабилност и хаос”, които могат да възникнат, когато натискът, причинен от ограничени ресурси, се усложнява от фактори като изменението на климата и нарастващата популация.

Професор Джоунс казва: „Тъй като изменението на климата увеличава тежестта на екстремните метеорологични условия през следващите години и след като виждаме продължаваща политическа нестабилност в ключовите региони за производство на петрол, вероятно е налице повишена честота и тежест на физически сътресения по отношение на нашата храна, гориво и водни консумативи.

„В Европа, макар вече да наблюдаваме ограничен брой смъртни случаи, без пълен и прозрачен разговор между правителствата и техните граждани около необходимостта да се отдалечим от изкопаеми горива и без повече инвестиции в устойчиви системи за храна и вода, вероятно ние няма да бъдем имунизирани срещу тези събития“, предупреждава професорът.

Той коментира, че е трудно да се определи каква точно е причината протестите срещу повишаване на разходите за гориво или храна да се превръщат в насилие и именно тук се крият рисковете.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"