fbpx

Промишленото производство се сви с 1% през ноември

промишленост

Индексът на промишленото производство е спаднал с 1% през ноември 2019 г. в сравнение с октомври същата година, сочат данни на НСИ.

Намаление е регистрирано в добивната промишленост – с 3.8%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0.5%, и в преработващата промишленост – с 0.3%.

Фиг 1. Индекси на промишленото производство (2015 = 100)

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 11.7%, производството на напитки – с 5.1%, на химични продукти – с 4.8%, на храни – с 4.5%.

Фиг 2. Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец

Съществено увеличение е регистрирано при производството, некласифицирано другаде – с 16.6%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 10.7%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 9.3%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 8.7%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месецСъществено увеличение е регистрирано при производството, некласифицирано другаде – с 16.6%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 10.7%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 9.3%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 8.7%.

През ноември 2019 г. индексът е с 0.4% под равнището на съответния месец през 2018 г.

Фиг 3. Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година

Ръст е отчетен в добивната промишленост – с 1.4%, и в преработващата промишленост – с 1.4%, а спад – при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 9.6%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост се наблюдава при производството, некласифицирано другаде – с 33.2%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 21.5%, производството на превозни средства, без автомобили – с 15.9%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 14.8%.

Най-голямо намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия – с 14.8%, на метални изделия, без машини и оборудване – с 8.4%, производството на облекло – с 8.2%, ремонт и инсталиране на машини и оборудване – със 7.9%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"