fbpx

Започват масови проверки на площадки за боклук

Всеки, който си мисли, че може да си прави някаква далавера за сметка на държавата и здравето на хората, ще си получи своите санкции. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод акцията и открития боклук в Плевен.

Поне още седем площадки в страната за отпадъци се очаква да бъдат проверени, съобщи БНР.

Коментирайки съобщение на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, в което се казва, че няма нарушения, премиерът посочи, че „сега, като тръгнат по тази заповед, ще стигнат до кой я е подписал, ще стигнат до високите етажи. Това е борба с корупцията“.

Премиерът поздрави МВР, ДАНС и прокуратурата за общите действия, свързани с акцията за боклука  в Плевен.

 „Ако има хора, които са нарушили закона – това е борбата с корупцията, тя не е на приказки, който е прегрешил, има място, тук наблизо – и Белене, и на други места, където да завърши своята кариера“, каза премиерът.

ТЕЦ-ът в Плевен работи на газ и няма инсталация да гори отпадъци, каза по-рано кметът на Плевен Георг Спартански. Така той коментира появилите се информации, че откритите 9000 тона отпадъци, внесени по море от Италия от фирма „Феникс Плевен“ ЕООД, които са складирани на площадка в града, ще бъдат изгорени в ТЕЦ-а.

Спартански каза, че няма връзка с министъра на вътрешните работи и с главния секретар на МВР и не е уведомяван за вчерашната акция.

Община Плевен не е официално сезирана със сигнали за площадката със складирани отпадъци.

Дружеството има издаден регистрационен документ съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците, не са му разрешени дейности по изгаряне на отпадъците, нито на опасни биологични отпадъци, уточниха от Регионалната екоинспекция в Плевен за открития боклук и за дейността на частната фирма „Феникс Плевен“ ЕООД.

При извършени 5 проверки миналата година, като последната е била на 19 декември, съвместно с икономическа полиция, на площадката е констатирано, че се осъществяват дейности по сортиране и рециклиране на отпадъци в количества, съгласно издадените разрешителни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"